Helende geuren

20.05.2023

De invloed van geuren op lichaam en geest.

Blokkades die de levensenergie of levenskracht hinderen in het doorstromen van het lichaam kunnen worden opgespoord en behandeld met etherische olie.

Deze helende geuren worden gebruikt als holistisch middel. Dat komt van het Grieks ‘holos’, wat terug ‘heel’ wil zeggen. De oorzaken en de blokkades die je met etherische geuren kan verhelpen zorgen voor een betere balans van lichaam en geest.

Want niet alleen het lichaam maar ook de geest moet gezuiverd en behandeld worden.

Helende geuren 1

Ziektesymptomen kennen vaak hun oorsprong in onze negatieve gedachtenpatronen. Het is de bedoeling de oorzaken van je problemen op te lossen, niet alleen het wegwerken van de gevolgen. Met etherische olie kan je dus ook gedachtenpatronen gunstig gaan beïnvloeden.

De werking van de etherische oliën.

De levenskracht van de plant zit opgeborgen in de olie, waarbij een product pas zuiver genoemd mag worden als het 60% van de gebruikte plant in zich heeft. Het is dus heel erg belangrijk dat je op zoek gaat naar een goede kwaliteit, wil je er ook de voordelen van ondervinden.

Etherische oliën zullen blootgesteld aan de lucht, volledig verdampen en zijn allen praktisch onoplosbaar in water, maar lossen wel op in alcohol.

De Egyptische en Griekse priester-genezers waren in de oudheid reeds bezig met geuren en hun invloed op lichaam en geest.

In de Middeleeuwen ontstond ook de signaturenleer, een theorie waarbij men uitgaat van het standpunt dat God de planten heeft gemerkt om aan te duiden waarvoor ze kunnen dienen. Zoals o.a. een hartvormig blaadje goed zou zijn voor het hart.

Etherische oliën kunnen dus worden gebruikt om fysieke en psychische krachten te beïnvloeden, omdat de ziel van de plant een helende werking kan uitoefenen op lichaam en geest. Men heeft ook overeenkomsten ontdekt tussen bepaalde essences en psychologische types.

In het boek waar ik deze wijsheid sprokkel spreekt men van 58 essences die in de aromatherapie worden gebruikt. Ik pik er slechts drie uit om ze hier kort te bespreken.
Voor meer verwijs ik je door naar het boek, zie onderaan deze blog.

Onlangs heb ik samen met mijn zus de Koninklijke serres van Laken bezocht. Daar vertelde ik haar hoe graag ik de geur van geraniumblaadjes ruik. Zij vond dat niet zo bijzonder, terwijl ik dacht dat iedereen dat wel een heerlijke geur zou vinden.

Lees ik nu in dit boek dat het sleutelwoord dat bij GERANIUM hoort, EVENWICHT is. Geraniumolie helpt het denken stilleggen zodat men innerlijke rust kan vinden, het heeft een rustgevende werking, trekt vriendelijkheid aan en nog zoveel meer…

Het past wel bij mij, steeds zoekende naar het juiste evenwicht, alles in balans willen houden, altijd op zoek naar de gulden middenweg.

Er hoort nog volgende toepasbare geurmeditatie bij:

 • Innerlijke rust
  wordt niet gevonden
  in het denken
  maar in de oase
  van het eigen hart.
Geraniums in de Koninklijke serre van Laken

Een andere geur waar ik echt van hou is BERGAMOT. Ooit werd Bergamot verwerkt in de zonnemelk Bergasol, een zonneolie die 40 jaar geleden zo heerlijk geurde. Alleen was men er toen blijkbaar niet echt van bewust dat Bergamot door het opwekken van lichtgevoeligheid van de huid, ook pigmentvlekken kan geven. Bergasol bestaat nog, maar de geur is verdwenen, wellicht is het bestanddeel Bergamot verwijderd?

Bergamot heeft als sleutelwoord KRACHT en past hier ook helemaal bij mijn dagelijkse zoektocht naar mijn innerlijke rijkdom en kracht. Bergamot heeft een antiseptische, ontgeurende en desinfecterende werking en nog zoveel meer,…

De geurmeditatie die hier bij hoort:

 • Ongeduld en ergernis
  hebben nog geen huis gebouwd
  waar liefde en vriendschap heerst.
  Wie wil bemind worden
  moet aandachtig luisteren
  naar zijn medemens.
Bergamot

Een laatste etherische olie die ik al een aantal jaren gebruik bij aften -iets waar ik vroeger vaak pijnlijk mee heb rondgelopen- is TEA TREE. Ik ontsmet er mijn tandenbostel mee (een druppel op de tandenborstel en in een glas met een bodem water zetten) en stip er ook mijn aft mee aan (een wattenstaafje licht bevochtigen en 1 druppel Tea Tree op aanbrengen om aan te stippen).

Tea Tree zou een antibiotische werking hebben, is zweetdrijvend, krampstillend en pijnstillend.

Een compact maar goed boekje waar bovenstaande tips uit voortkomen:
Genezende geuren – Praktisch handboek voor Aromatherapie.


van Erna Droesbeke

Aften

Recenter nog gebruik ik hiervoor deze kurkuma olie, bij het eerste opkomen aanstippen en de aft is de dag nadien al verdwenen. Dat betekent dus nooit meer een week rondlopen met die ontstoken pijnlijke wondjes in mijn mond. Ik kan het iedereen aanraden. Lees wel! Het is niet bedoeld voor inwendig gebruik, daarom maak ik ook mijn wattenstaafje eerst goed nat, en slechts 1x aanstippen blijkt ruim voldoende.

Persoonlijk ben ik zeer tevreden over de producten die ik bij de kurkumaspecialist koop.

Recent heb ik een lijvig boek over geneeskrachtige planten cadeau gekregen, dank je wel aan de gulle gever... ik spijker hiermee mijn kennis en interesse weer een beetje bij.

 • Eigenlijk mogen we niet spreken van onkruid, want elk kruid is een bijdrage aan het leven!
  Wordt vervolgd!