De tirannie van het verleden

13.07.2023

De tirannie van het verleden loslaten en jezelf de vrijheid gunnen het verleden in het verleden te laten, het niet langer je toekomst laten dicteren.

Ik lees simultaan 3 boeken en herken de rode draad. Het ene boek vol schitterende wijsheden gedeeld door vrouwen, de kracht van vrouwen erkennen. Hoeveel we voor elkaar kunnen betekenen door onze eigen inzichten en wijsheden te delen met elkaar.

Taal is hierin een krachtig wapen tot transformatie. Wat ik zelf graag uit het boek1 meeneem, is dat er slechts drie woorden nodig zijn om te breken met het verleden. Bij elke negatieve gedachte of uitspraak, zet je er telkens ‘tot nu toe’ voor. Iets wat ik “tot nu toe” heel vaak heb gezegd is dat ik heel moeilijk namen van mensen weet te onthouden. En nu creëer ik met deze drie simpele woorden een mogelijkheid tot verandering. Prachtig toch?

3 boeken 2

Frida Kahlo

Ik schreef ook al eerder over deze krachtige vrouw. Zoals Frida Kahlo, het leven dat haar zo vaak tegenzat, steeds op meesterlijke wijze wist te transformeren tot iets moois, maakt haar voor mij toch echt tot één van de vele bijzondere rolmodellen. Gewoon durven ZIJN wie je bent, daar is toch wat lef voor nodig. Niet willen beantwoorden aan wat men maatschappelijk van je verwacht.

Wat ik uit haar leven en handelen leer is dat zelfvertrouwen een manier van denken is, wees steeds je eigen grootste fan. De uitspraak ‘fake it ‘till you make it’ past hier inderdaad mooi bij. Dit lees ik dan weer in dit boek2. Een absoluut grote les die Frida ons leert is om te houden van jezelf, precies zoals je bent, aan je beeltenis hoeft helemaal niet te worden geschaafd. Vier steeds jezelf!

Dit is geen pleidooi tot grootheidswaanzin, maar net bedoeld om los te komen van wat we denken te moeten doen en zijn om erbij te horen. Gewoon weten dat je GROOTS bent! LEEF, en voel die levenslust en blijf altijd je meest authentieke zelf.

Diegene die je bent zonder van alles aan jezelf te willen veranderen.

Wat ik uit het levensverhaal van Frida ook meeneem is grote dankbaarheid voor mijn prachtig lichaam. Niet dat ik mezelf zo mooi vind, maar ik bewonder wel dat alles zo goed functioneert en neem het mezelf wel af en toe kwalijk dat ik daar niet genoeg oog voor heb.

Daarom ga ik vanaf nu bewust mijn lichaam dagelijks danken voor het goed functioneren en de onafhankelijkheid die me daardoor is gegund. Wanneer je die vanzelfsprekendheid gaat koesteren, voel je al snel dankbaarheid voor alles.

En dankbaarheid heeft een groot effect op je leven.

Jezelf omarmen 1

Pas als we ouder worden, beseffen we ook hoe mooi ons lichaam was, daar komen we pas achter als we dat niet meer hebben. Daarom zeg ik hier graag, leer te waarderen wat je hebt, want je zult het later toch kwijtraken.

Misstappen en mislukkingen

Als je na een mislukking doorgaat zonder de reden te onderzoeken, kan dit in de toekomst nog vaker gaan opspelen.

Wees ruimdenkend genoeg om de oorzaak van je falen te achterhalen, leer van de ervaring en maak je zo los van de mislukking zodat je verder kan groeien. Maak geregeld tijd voor zelfreflectie.

Dit is het inzicht uit boek3 “Klagen over omstandigheden en die betreuren is logisch als je niet begrijpt waarom bepaalde dingen jou overkomen.”

Moeilijkheden en tegenslagen geven ons de kans om te groeien, de menselijke geest is echt in staat om te veranderen, met dit in gedachten kan je elke beproeving en tegenslag als een kans gaan zien.

Focus behouden

Wat ik ook noteer uit dit boek is het probleem van keuzestress. Je opties beperken is in deze echt de oplossing. Leg de nadruk op datgene waar jij je energie wilt op focussen en verzamel alleen die informatie, zo blijven er nog steeds voldoende opties over. Je twijfel verdwijnt als je bij jezelf te rade bent gegaan en besloten hebt wat voor werk je bijvoorbeeld graag wilt gaan doen of wat voor actie je wilt ondernemen op basis van wat je hart je ingeeft. Als je daarbij in het hier en nu, ongeacht de omstandigheden, je best doet om te doen waartoe je in staat bent, zal je worden wie je hoort te zijn. Zo ben en blijf jij meester over je leven.

Zelfontplooiing

Volhouden waar je met je hart bij bent, wat je vanuit je hart doet! Zoek gewoon even uit of je ongeacht wat je in het dagelijkse leven doet, ook in staat bent om daarin uit te blinken en er plezier in te hebben? Is het antwoord hierop ja, blijf dan je focus behouden, blijf er dan voluit voor gaan.

‘Het gewenste leven dient zich niet als vanzelf aan!’

Oude bagage loslaten

Zaken uit je jeugd kunnen nog lang in je leven een rol spelen. Kinderlijke verwachtingen die niet werden ingelost moeten niet door anderen worden opgelost. Volgens boek3 kan je hier hulp inroepen van je voorouders. Ouderlijke voorvaderen oproepen om familieproblemen en familiaire patronen te doorbreken gaat volgens dit boek door je te verbinden met je DOW.

Een meditatie waar je je voorouders uitnodigt je te willen bijstaan om het familiekarma te doorbreken. Door die oude patronen te doorbreken, creëren we vrijheid bij onszelf. Voorouders kan je altijd in stilte aanroepen voor hulp en advies.

  • Waar loop je vast in je leven?
  • Welke geloofsovertuiging blokkeert je?
  • Welk patroon mag je doorbreken?

Deze vier afspraken zijn volgens dit boek heel erg belangrijk om elke dag na te komen.

  1. Lijden omzetten in genot
  2. Moeite in moeiteloosheid
  3. Ziekte in vitaliteit
  4. Armoede in rijkdom.

Elke dag opnieuw starten is de enige weg naar meesterschap, en afleren is in deze vaak belangrijker dan leren.

Maak voor jezelf eens een lijstje van zaken die je dient af te leren, ga op zoek naar een nieuwe strategie om deze patronen te kunnen doorbreken en integreer deze techniek die je daarin ondersteunt.

‘Alleen het HIER en NU doen ertoe!’

Oordeel nooit!

Een heel belangrijke les die ik door de jaren heen heb geleerd is dat ik heel veel haal uit hetgeen ik dagelijks denk over anderen. Daar waar ik een oordeel DENK - want ik probeer nog zo weinig mogelijk openlijk mijn oordeel over anderen uit te spreken- daar leer ik het meeste over mezelf. Want elke kritiek/oordeel die je denkt over anderen is een trigger, iets in jezelf dat om aandacht vraagt, waar je dieper mag gaan graven om het naar het licht te brengen en het zo op te lossen.

Ik wens iedereen heel veel succes, om los te komen van de tirannie van het verleden!

Bronnen:

  • Boek 1: Levenswijsheid van vrouwen voor vrouwen, inspirerende levensverhalen en wijze uitspraken over vriendschap, liefde, geluk, moederschap… - B.J. Gallagher.
  • Boek 2: Wat zou Frida doen? Gids om met lef te leven - Arianna Davis.
  • Boek 3: Je bent alles - Roy Martina (zie link voor boekbespreking).