Kritiek

15.12.2020

Kritiek zegt veel over de persoon die het geeft en veel minder over de ontvanger. Onderzoek het motief erachter!

Inleiding

Focus op waar het leven voor jou echt om draait en sta geregeld stil bij waar je nu dankbaar voor kan zijn.
De kracht zit in het weten wat je wilt en dit ook te blijven doen.
Stem dus dagelijks af op wat je wil en dit op elk gebied in je leven.
Maak dit voor jezelf zo helder mogelijk.

Ik heb hier weer een boek gelezen waarvan ik de aantekeningen graag wil delen.

Deze keer heb ik Mark Verhees gelezen - Eenvoudiger leven, in onrustige tijden.
Buiten dat wat ik lees vaak een herhaling is van zovele boeken, allemaal vanuit een andere invalshoek en anders verwoord, zijn bovenstaande zinnen door velen al geschreven.

Een mooie affirmatie die ik in het boek ben tegengekomen:
'geef me de overtuiging om te doen wat goed voor me is.'

Eenvoudiger leven

Oordeel nooit!

Wat Mark zo anders maakt en ook zo leesbaar, is dat hij schrijft vanuit zijn eigen kwetsbaarheid.
Hij neemt je mee op zijn eigen levenspad en hoe hij daar zijn draai in heeft gevonden.

Het eerste deel is voor mij allemaal evident. Toch kom ik op een gegeven moment iets tegen waar ik iets uit leer. Vermoedelijk heb ik het al ergens eerder vermeld, zo niet dan lees je het hier voor het eerst. Toen ik jaren geleden Inge Rock heb gezien tijdens een live show, kwam ze het podium opgewandeld en zei als eerste 'OORDEEL NOOIT!' en dat kwam toen zo hard bij me binnen.

Het besef dat ik dat zo vaak deed en soms nog onbewust doe -niet enkel naar anderen toe, maar ook naar mezelf- heeft me wel bewust doen stilstaan bij hoe ik in het leven stond.

Ook nu kom ik bij Mark Verhees een prachtig voorbeeld tegen, over hoe we soms oordelen nog voordat we de ware achtergrond en het verhaal achter een situatie kennen. Ik laat het aan jouw nieuwsgierigheid over om het boek zelf te lezen als je er meer over wil weten.

Waar ik het hier over wil hebben is nog iets anders.
Laten we het eens over KRITIEK hebben, een mooi leermoment voor mezelf.

Hoe omgaan met kritiek?

Er zijn altijd groeikansen en verbetermogelijkheden, daar zijn we ons allemaal denk ik wel van bewust. Waarom komt kritiek dan soms zo hard aan?

Kritiek is een negatieve boodschap die meestal geen positief resultaat oplevert. Mensen voelen zich in de verdediging gedreven en dat is geen stimulans tot groei.

Wanneer je kritiek van vreemden krijgt die je niet echt kennen, dan kan je er het volgende bij denken: 'Je kent me niet en weet niet eens hoe belangrijk dit voor me is. Als je me zou kennen, zou je me willen helpen en aanmoedigen!'

Neem kritiek niet zomaar aan, maar laat het bij de ander. Volg je eigen pad en maak de keuzes die jij wil en laat je niet ontmoedigen.

Kritiek, rustig en helder gegeven, daar luister je wel naar.
Hoe ontvang je dan kritiek?

  • Blijf altijd rustig
  • Zeg dank je wel
  • Bevraag het verhaal erachter

Focus op jezelf, wees blij met wie je bent en zorg ervoor dat je groeit en beter wordt.

Waardering

Gelukkige mensen evalueren en verbeteren zichzelf.
Ongelukkige mensen evalueren en beoordelen anderen!

Mark Verhees stelt voor om dankbaarheidsbrieven te schrijven. Benoem in die brieven wie je wil bedanken en waarvoor en wees zo de waarderende verbinder. Door anderen te waarderen, maak je gebruik van de gemakkelijkste kans om van betekenis te zijn voor een ander. Prachtig toch!

Hou hierbij steeds in je achterhoofd dat alles waar je aandacht aan geeft, ook groeit.
Dus focus op daden die de potentie hebben om gewenste doelen te behalen. Ontdek in de ander wat die graag wil, daar kan je iemand in zijn/haar motivatie echt raken. Dit noemt men motivatiepsychologie.

Jaloezie

Wat ik ook zo prachtig vond in zijn boek gaat over jaloezie.
Hij zegt dat je daar ook best dankbaar voor mag zijn, want jaloerse gevoelens maken ons duidelijk wat we zelf graag willen. Hij raadt aan te onderzoeken naar wat je daar specifiek wilt en je daardoor te laten inspireren.

Ga op zoek naar de dromen en verlangens die je hebt, stem je steeds af op wat je wil, want verlangens geven energie en zijn de reden achter acties, de inspanningen die je verder brengen tot nieuwe resultaten.

We zijn allemaal onderweg, geniet van het onderweg zijn. Voed jezelf met gewenste informatie, positieve overtuigingen en gewoontes.

Dromen

Wil je ook investeren in je toekomst?
Stem dan jouw mentale plaatje af op jouw innerlijke verlangens en behoeften. Leer het beste uit jezelf te halen, ga die reis aan en geniet van wat er op je pad komt en laat het stromen.


Bouw aan een positieve balans in jezelf en maak je wildste dromen waar.