Lachen is gezond.

10.02.2022

Een pleidooi om meer te gaan lachen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat regelmatig lachen echt gezond is.
Lachen is een beetje als meditatie, zalig om te ontspannen en in het hier en nu aanwezig zijn.

Een heerlijk bulderende lachbui is zo aanstekelijk en we weten ook dat lachen goed is voor onze immuniteit, goed tegen stress, goed voor onze longcapaciteit, een goede training voor je aangezichtsspieren, je buikspieren, je middenrif enz…

Het lijkt bijna een volledige work-out. Ik kies ook liever voor een heerlijke lachbui dan wat gaan zitten zwoegen en zweten in een fitnessruimte.

Lachende vrouwen

Verbinding

Een warme glimlach zorgt ook altijd voor verbinding met je medemens.
Als ik naar iemand glimlach en ik krijg een echte glimlach terug, dan voel ik meteen een heerlijke kriebel door me heen gaan. Jammer dat de mondmaskers ons hierin hinderen en je voelt ook dat er minder verbinding is tussen mensen. We lijken zelfs een beetje bang om te dicht bij iemand in de buurt te komen.

Tijd om daar iets aan te veranderen. Laten we met zijn allen wat meer gaan lachen.
Laten we eerst eens bij onszelf beginnen. Het hoeft niet altijd zo serieus, niets is zo heerlijk als ‘ernst’ kunnen weglachen. Als ik dreig te vervallen in saaiheid, lach ik eens lekker met mezelf, meteen stroomt er dan een nieuwe wind door mijn hoofd.

En het is toch ook grappig als je -zo in gedachten verzonken- een stopje van de fles spuitwater op de mayonaisepot wil gaan draaien.
Dan weet ik dat het tijd is voor een pauze, het hoofd even rust gunnen. Even uit je hoofd en eens in het hier en nu, met aandacht bij wat je aan het doen bent.

Kan je ook zo genieten van die geweldig grappige familieopnames, waar iemand een megastunt (denken ze dan toch) wil laten vastleggen op camera, die totaal verkeerd -met zelfs pijnlijke gevolgen- uitdraait.
Toch grappig om (terug) te zien, niet?

Stunt met fiets

Humor

Met humor creëer je een gezonde afstand om eens goed naar jezelf te kijken en door wat meer te lachen, lijken grote problemen meteen wat kleiner te worden. Je ziet ook sneller een oplossing doordat je minder de nadruk legt op de grootte van het probleem. Zo laat je stress dus ook een beetje los.

Mensen die vaak lachen zijn gezonder dan piekeraars. We hebben al gezien hoe een positieve mindset ons immuunsysteem versterkt en tijdens het lachen maken je hersenen het 'gelukshormoon' endorfine aan. Endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect. Als het wetenschappelijk bewezen is dat ontspanning bijdraagt aan het genezen van ziekten, dan is lachen een gezonde optie.

Ook bij een depressie kan lachen een manier zijn om even uit de piekerstatus te gaan. Allemaal voordelen dus en daarom deed ik onlangs ook een oproep met de vraag, ‘waar heb jij ooit al eens de slappe lach bij gehad’? Welke mop, grappige film, theatervoorstelling, anekdote… wil je hier delen. Het resultaat zie je verder.

Wanneer je gierend van het lachen aan de buis gekluisterd je favoriete comedy aan het kijken bent, ben je dus aan je gezondheid aan het werken!
Zalige gedachte toch?

Wist je dat er lachklinieken bestaan met lachclowns?
En wat denk je van lachyoga?

Lachen is controle loslaten en je overgeven aan kinderlijke speelse energie, waardoor je bevrijding ervaart. Spontaan lachen werd ons afgeleerd en zelfbeheersing werd ons ingeprent.

Gun jezelf het ongegeneerd lachen, alles even loslaten en weer ruimte innemen.
Zeker als je je slecht voelt, kan je hiermee je lijf en leden een ware feel-good boost geven.

Lachen lost misschien wel niets op, maar creëert wel ruimte, waarna een nieuw perspectief kan ontstaan, het is eveneens een weg naar vrijheid, naar zelfvervulling. Een weg naar jezelf, je behoeften en verlangens.

Lachende kinderen

Het is weer een andere manier om dichter bij jezelf te komen, want ook hier ga je uit je hoofd en kom je door een lachoefening meer in verbinding met je lichaam. Bij een sessie lachyoga in groep, maak je telkens oogcontact, wat ook zorgt voor verbinding met anderen. Blijkbaar bestaan er nu ook online workshops, al kan ik me daar niets bij voorstellen, ik heb enkel een live groepssessie mogen ervaren en eerlijk, dat smaakt absoluut naar meer. Dus ik ga er zeker nog eens naar op zoek.
Lachen werkt aanstekelijk, dus laten we deze zalige microbe maar lustig verspreiden!

Hier vind je de reacties op mijn persoonlijke facebookpagina, mensen delen daar hun favoriete humor.

Gratis webinar

Dichter bij jezelf komen is een proces dat start bij bewustwording. Je bewust worden van je overtuigingen en erkennen waar je ten diepste naar verlangt. Jezelf accepteren zoals je bent, jezelf openzetten voor liefdevolle ervaringen.
Als je zelf verandert, verandert je omgeving met je mee. Elke dag opnieuw kiezen voor jezelf en waar jij naartoe wenst en zo je scheppende kracht erkennen en gebruiken.

Ik geef een gratis training om je wegwijs te maken in die eerste stappen in dit creatieproces.
Hieronder kan je je hiervoor aanmelden.

Scheppingskracht Instagram bericht

Spam-map

Als het de eerste keer is dat je een mail van me ontvangt, vergeet dan niet in je spam-map te kijken.
Geef je me ook even toestemming tot je prioriteitenmap aub?