In balans zijn

07.04.2023

Op zoek naar meer balans in je leven?

Wat betekent dat nu eigenlijk?

Als we onszelf kunnen zien als deel van de kosmos, door o.a. het bestuderen van de geheimen van het Universum, krijgen we ook meer zicht op hoe we ons verhouden tot onze omgeving.

Ergens is er steeds een drang naar eenwording. Door nu met bewuste aandacht naar jezelf te kijken, ontdek je ook dat we twee polen belichamen, dat we een mannelijke en een vrouwelijke kant in ons meedragen. Wanneer we overhellen naar één zijde, voel je dat je uit evenwicht bent.
Dan ben je uit balans.
Jammer genoeg voeden velen nog steeds enkel hun mannelijke kant. Krachtdadig in het leven staan wordt steeds aangemoedigd, actie ondernemen, doorduwen, vechten,…

Balans 3

Er is te weinig aandacht voor onze innerlijke belevingswereld, het VOELEN hebben we leren onderdrukken. Voelen wil ook niet altijd zeggen dat het mooi en aangenaam moet zijn.
Voelen wil zeggen dat wat goed voelt ook goed voor ons is en wat niet goed voelt, ons iets te vertellen heeft. Het is een belangrijk kompas waar we aandacht voor mogen hebben.
Bij alles wat je doet in je leven, zou je ook steeds het gevoel mogen hebben dat je volledig jezelf kan zijn, dat je dicht bij jezelf kan blijven.

Kompas

Alleen zo blijf je in een liefdevolle staat van ZIJN.

Heb je een slechte dag, ga jezelf dan eens extra verwennen. Probeer dan te genieten van verschillende kleine verwenmomenten, ga op zoek naar waar jij van kan genieten en neem daar ook uitgebreid de tijd voor. Wanneer je je slecht in je vel voelt, gebruik dan muziek of humor om los te komen van de deemoed, het verdriet, de depressieve bui,... Breng je energielevel op die manier weer omhoog.

Het doet me een beetje aan beertje Paddington denken, er hing enkel boven hem een regenbui die hem overal waar hij naartoe liep, bleef volgen. Als je het gevoel hebt dat de bui niet opklaart, als de bui hardnekkig boven je blijft hangen, neem dan eens uitgebreid de tijd om te gaan doorvoelen wat er dieper in jezelf naar boven wenst te komen, wat vraagt misschien wel jouw aandacht om te helen?

Als je blij en gelukkig door de dag huppelt, zit je in een hoger energielevel en trek je ook leuke mensen en ervaringen uit je omgeving aan. Daarom is het zo belangrijk dat je ook tijd neemt om te voelen, niet wegdrukken, of wegwerken door druk bezig te zijn, maar stilstaan bij waar dat gevoel nu eigenlijk vandaan komt. Zodat je tenslotte de bui kan laten opklaren.

Ook de natuur helpt ons om meer in balans te komen. Eens goed staan uitwaaien aan zee, de golven zien op en af rollen, het zeewater horen ruisen, zien kolken, die immense eeuwig bewegende kracht die alles in beweging houdt, waarbij je je klein en nietig voelt. Maar zie je ook de gelijkenis met onze eigen hartenklop?

Lied van de zee

Ons hart dat onze bloedsomloop aanstuurt, wie of wat stuurt ons hart aan?

Zo is wandelen voor mij persoonlijk iets anders dan kilometers stappen. Als kind gingen we met de familie wandelen en zochten we onderweg naar kruiden. Daar maakten we later dan kruiden-pannenkoeken van. Dit was een leuke familie uitstap die we steeds in het voorjaar planden.

Maar we gingen ook kastanjes en beukennootjes rapen, of ook hazelnoten trekken en natuurlijk ook okkernoten rapen. Als je de seizoenen ervaart, zie je hoe mooi het leven in elkaar steekt.

Heb je al eens gekeken naar hoe eekhoorntjes hun wintervoorraad inslaan? Speur je ook zo graag naar het ontluikend groen in het voorjaar, of zie je ook hoe de natuur zich kleurrijk klaarmaakt voor een aankomende winter? Proef je ook graag de volheid van de zomer? Er is zoveel moois in de natuur dat we gratis kunnen aanschouwen en waarmee we ook resoneren, als we er maar de tijd voor nemen.
Velen stappen echter in een hels ritme hun aantal kilometers, zonder echt de omgeving in zich op te nemen en te genieten van de natuur.

Een gemiste kans in het voelen hoe we zelf ook deel uitmaken van die natuur.

Balans

Meer over balans kan je beluisteren bij lief lijf.

Balans, was het thema van december 2021.

Scrol naar beneden tot je het thema BALANS tegenkomt.
Er staat daar ook een lekker recept voor een gezonde ochtendstart, een bananenbroodje in een mok. Supergemakkelijk, gezond en het helpt je aan een goed humeur.