VerKen je lichaam!

27.07.2022

We zijn het contact met ons lichaam een beetje kwijt en vervreemden hierdoor van onszelf. Verken je lichaam, door het extra aandacht te geven krijg je meer energie.

Bewuster met je lichaam omgaan voorkomt veel lichamelijke en andere klachten.
Door bewust onze bewegingen en onze houdingen te observeren, kunnen we beter voelen wat ons lichaam ons te vertellen heeft.

We verdringen vaak vervelende gevoelens, maar daardoor neemt onze hele lichaamsgevoeligheid ook af en stokt de doorstroming van onze levensenergie.
Beweging intensiveert de ademhaling, waardoor we meer zuurstof tot ons nemen en het weer gaat stromen.

Door onrust op te slaan in ons lichaam en te ontkennen wat echt in ons omgaat, wordt wat je voelt niet meer correct in ons denken weergegeven.

Het niet willen weten en het zeker niet meer willen voelen, vraagt om een voortdurende verdoving, waardoor we steeds verder van het bewust ervaren af komen te staan.

Als indrukken zich opdringen en niet verwerkt worden, gaat het lichaam zich pantseren en gaat de doorstroming van de alles oplossende levensenergie ook blokkeren.

Energie inademen (afstemoefening)

Stroomt het niet

Aandacht is liefde, zie met aandacht naar datgene waaruit je bent opgebouwd.

Ons lichaam en onze hersenen zitten vol met perceptie en oude indrukken.
Vecht niet met oude conditioneringsgedachten maar leer eenvoudig nieuwe.

Fysiek je lichaam verkennen, je lichaam voelen,
je lichaam onderzoeken, betekent ook erkennen wat het meest nabij is. Door dagelijks korte momenten van aandacht, dus liefde te schenken aan je lichaam, kom je meer in balans.

Je lichaam is je tempel, je heilig huis en je mag het helemaal gewaar worden, elke vezel, elke cel,
je spieren, je botten, je hartenklop, je ademhaling,
je bewegingen, je gelaatsuitdrukkingen, je stem,
je houding, je manier van lopen, de snelheid van je stap, je driftige of langzame, of lome bewegingen,… alles vertelt iets over je lichaam.

Als je naar iemand kijkt, bekijk je ook de houding,
de grootte, de vorm, de manier van bewegen,
de stem, het nabij zijn of het moeilijk contact maken,…
Er is zo veel wat we met ons lichaam doen en uitdrukken, maar heel vaak onbewust.

Kan je ook bewust stilstaan bij dat mooie lichaam van je en kan je het ook bedanken door je aandacht, door een aanraking, een streling, een zalig badje, een frisse duik, het lekker drijven in water, gewichtloos-heid, of een dollle dans, het schuifelend bewegen, de kordate stap. Zoveel dat je kan voelen en koesteren.

Met aandacht voor je lichaam wil ik niet zeggen dat je je lichaam moet willen perfectioneren, trouwens wat is perfect?

Je lichaam is je instrument waarmee je elke dag je aanbod kan creëren, je levenswerk in de wereld zetten, je talent delen en vanuit je ziel in liefde zijn, liefde geven en liefde delen.

Wees dus dankbaar voor dat lieve lijf en omarm jezelf en ga blij, tevreden en liefdevol door het leven.

Hier bezingt men die 'perfect imperfections'.
Wanneer je echt overloopt van verliefdheid, vind je toch net alles wat niet perfect aan iemand is, zo schattig en 'eigen' aan die persoon.

Perfect imperfect

Dat is wat liefde doet, dus hou gewoon wat meer van jezelf!

Er bestaat een boek met 52 lichaamsoefeningen, eentje voor elke dag, allemaal in functie van het ervaren van je lichaam, door de dagelijkse oefeningen en zo je lichaam de nodige aandacht te geven, stimuleer je het zelfbewustzijn. Dat is pas je lichaam eren!

Verken je lijf in beeldentaal- Een ontdekkingsreis van een jaar, in 52 oefeningen – Karin Scharff.

Ik deel in mijn trajecten ook geregeld oefeningen om meer aandacht te hebben voor je lichaam, zoals o.a. voor je voeten. Onze voeten dragen ons, zorgen voor evenwicht, voor onze verplaatsing,… We hebben er soms te weinig aandacht voor, dragen klemmende schoenen of kiezen voor een modetrend die onze voeten niet of nauwelijks ondersteunen.

Smeer je voeten ook geregeld in en masseer daarbij nadrukkelijk elk onderdeel van je voet.
Dank je voeten voor het dragen van je lichaam, kortom wees lief voor je voeten.
Ben je niet soepel genoeg om je voeten zelf goed te masseren, gebruik dan eens een tennisbal en rol er

met één voet overheen, maak zo je voetholte los, gebruik je tenen om de bal te verplaatsen, masseer je voetkussen, probeer eens een zachte druk op je hiel te voelen. Je kan de bal in een laag kommetje leggen zodat de bal niet wegrolt, je kan zo rollende bewegin-gen in de kom maken met je voeten op de tennisbal.

Probeer en zoek gewoon een manier om het op een leuke en haalbare manier, geregeld te doen, je voeten zullen je dankbaar zijn.

Uiteraard kan je ook achter een stoel gaan staan en op je tippen gaan staan, op je hielen, op de zijkant van je voet afwisselend links en rechts.

Je lichaam heeft recht op positieve aandacht, niet mopperen en klagen, geen teleurstellende afkeuring, maar dankbaar ZIJN, zodat je mooie energie door je lichaam heen kan schijnen, waarmee je mensen raakt. Dat kan altijd, ook al zijn er gebreken en beperkingen.
Zoals je kan zien bij deze opname, zie je hier die wondermooie energie. Bedenk daarbij dat onze kracht, onze bron altijd het mooiste is wat we als mens bezitten en als we onze ziel voeden, stralen we dat ook uit naar de buitenwereld. Mensen zeggen dan ‘amai wat zie je er weer stralend uit’.

Leef dus meer vanuit je hart en ga lekker stralend door het leven.

Volg je lief lijf al? Daar ga ik volgende maand dieper in op die extra aandacht voor het lichaam.

Inspirerende groet,
Kristine