Ben jij een winnaar of een verliezer?

21.07.2023

Staar je niet blind op verlies.

Presteren

Omdat presteren in het bedrijfsleven heel hoog staat aangeschreven, zijn we ons tegenwoordig heel goed bewust van wat we wel of niet goed kunnen. Hierdoor gaan mensen zichzelf steeds meer met anderen vergelijken alsof het om een wedstrijd gaat.
Competitie kan motiverend werken, maar jammer genoeg reduceren we onszelf hierdoor vaak tot winnaar of verliezer, wat tevens ook de werkstress verhoogt.

Deze competitieve mentaliteit kan leiden tot het bekampen van collega’s, waardoor er van samenwerking en elkaar ondersteunen en of aanvullen geen sprake meer is.

Winnaar en verliezer

Alles doen om te winnen is vaak wraakroepend.

De obsessie om te winnen kunnen we best loslaten, richt hiervoor je blik naar binnen en ga bij jezelf te rade of je alles wat je in je hebt, verder kan ontwikkelen en weet door te zetten. Zorg ervoor dat je talent tot bloei kan komen. We komen immers nergens, door het talent van een ander te benijden.

Kan jij je baan benaderen vanuit teamwerk en beseffen dat er grenzen zijn aan wat je als eenling kan bereiken? Weet je ook dat je samen met anderen iets groters kan bereiken. In plaats van te focussen op eigenbelang, kan je dankbaar zijn, dat je door anderen ondersteund wordt en net door die dankbaarheid zijn anderen ook meer bereid je inspanningen te ondersteunen.

Blijf je blik ook richten op de goede eigenschappen van anderen, geef al eens een compliment, zie vooral de eigenschappen in anderen die indruk op je maken. Een oprecht compliment is verrijkend voor beide partijen.

Gezien mijn leeftijd, mag ik stellen dat ik heel goed voel en begrijp dat ik persoonlijk minder snel nieuwe vaardigheden oppik. Naast dit gegeven weet ik toch ook te putten uit mijn jarenlang opgebouwde ervaring in het werken met zoveel verschillende collega’s en dus laat ik me niet snel uit het lood slaan bij enige tegenwerking van anderen en kan ik wel makkelijker een negatieve situatie ombuigen en benutten.

De manier waarop ik in het leven sta, is bepalend voor mijn kijk op alles wat zich voordoet in mijn leven. Toch blijft het voor mij ook een uitdaging om niet toe te geven aan faalangst.

Innerlijke kracht 1

Wat hier eveneens belangrijk is, is dat je om hulp durft vragen. Dat was iets dat ik in het verleden niet vaak deed. Ik deed alles alleen, ging alles zelf uitzoeken, soms ten koste van mijn eigen energie.
Het is echt verstandiger om, als je hulp nodig hebt, ook hulp te vragen. We hoeven niet nodeloos onze grenzen op te rekken, er is altijd wel iemand die een handje wil helpen.

We staan veel te vaak ook veel te lang AAN.
We gaan rennend door het leven en verwaarlozen daarbij onze intuïtie, terwijl net onze gevoeligheid mensen wezenlijk met elkaar verbindt.

Door wat vaker te stoppen met nadenken komt er meer serotonine vrij, wat voor een gevoel van ontspanning zorgt. Net daar snakken we zo naar, daarom wordt ons ook aangeraden om wat meer in de natuur te vertoeven, of op zijn minst de natuurverschijnselen en natuurgeluiden bewust te observeren.

Natuurlijk schoon

Zo kan je je hoofd een moment leegmaken en beter bij je gevoel komen. Tijdens dit natuurmomentje je lichaam en ziel ten volle overgeven aan de natuur, meedeinen, meevoelen, in harmonie zijn met de natuur en je eigen intuïtie aanscherpen.

Zo oefenen we ons ook op het luisteren naar elkaar. Als goede luisteraar, ben je een geschenk voor een ander. Door aandachtig mee te leven in de ander zijn verhaal, door er gewoon te zijn op die momenten en elkaar toe te staan om, indien nodig, klachten te uiten, draag je ook bij aan de groei en verdieping van een relatie.

Praten lucht op, zeker als je beluisterd wordt en je klacht hierdoor niet onterecht aanvoelt, werkt dit stressverlagend en komt er weer rust in het hoofd.

Luisteren naar je verhaal

Loslaten

Door alles wat meer los te laten, kan je je focus makkelijker richten op wat wezenlijk belangrijk voor je is. Weeg niet voortdurend alle voor- en nadelen tegen elkaar af, maar durf ook eens te springen, ook al loert er een kans op falen, je zal er altijd iets uit leren en het wezenlijke van het onwezenlijke weten te onderscheiden.

Gelukkig leven, is een pad met hobbels en bobbels, met uitschieters in zowel positieve als in de negatieve zin, maar door het meer los te laten, laveer je daar zonder al te veel weerstand vlotjes doorheen. Dat is wat men noemt mee-stromen met wat zich voordoet.

Nog iets dat belangrijk is. We leven niet om geld te verdienen, maar om ons talent in de wereld te zetten, daarmee een bijdrage te leveren aan de maatschappij en daarmee verdienen we geld.

Begeer minder en wees tevreden met wat je hebt.

Een uitspraak uit een boek hierover zegt:

‘Zij die tevreden zijn, zelfs wanneer ze op de grond liggen, voelen zich daar prima op hun gemak. Zij die niet tevreden zijn, al zouden ze in een paleis wonen, blijven onvoldaan. Zij die niet tevreden zijn, zijn arm zelfs wanneer ze rijk zijn.’

Talent ontsluiten

Het helpt echt als je dagelijks dankbaar bent voor alles wat je hebt.

Een mantra over dankbaarheid die je hierbij kan gebruiken is:
‘Ik heb voldoende, ik voel me dankbaar.’

Ben jij snel tevreden, of ben je iemand die denkt nooit voldoende te hebben?
Ook dat maakt van je een winnaar of een verliezer.

BRON: Zen &de kunst van Zorgeloos leven.
Gun jezelf een bestaan zonder piekeren.


Shunmyo Masuno