De tirannie van de denkende mind.

23.09.2023

Als je mentaal uitgeput bent, reageer je op alles wat er gebeurt in je leven op eenzelfde manier, zelfs op goede dingen.

Eten, slapen en sporten zijn maar een deel van de mogelijkheden die we hebben om onze batterij op te laden, het blijkt niet zo efficiënt omdat we nog steeds niet weten hoe we onze energie kunnen opwekken.

Een drukke 'mind' is de grootste brandstofver-bruiker, hoe uitgeputter je je voelt, hoe belangrijker het is om stil te staan bij wat er in je hoofd gebeurt.

Na het lezen van het boek -Het geheim van levenskracht -je hebt het al, alleen weet je het nog niet- van Rajshree Patel, wil ik hier graag enkele interessante tips delen.

Maar ik raad je graag aan om het boek ook zelf te gaan lezen.

Uitgeput en moe 1

Hoe werkt de mind als die uitgeput is?

Volgens Rajshree Patel gaat het als volgt:

'Een van de eerste dingen die veranderen, is je kijk op dingen. Je perceptie wordt negatief, je gedachten worden vervolgens ook negatief en na een tijdje worden ook je overtuigingen over jezelf en anderen in je omgeving negatief. Je mind schiet in de stress. Je wordt minder flexibel en kan je minder goed aanpassen aan de situatie. Je bent minder gemotiveerd, chagrijniger, stugger en dogmatischer. Met een lager mentaal energieniveau is er minder ruimte voor het onverwachte en is er meer wens naar comfort en voorspelbaarheid. Je wilt dat de dingen gaan zoals jij wilt en bent steeds minder bereid om samen te werken met anderen.'

Zonder voldoende energie besta je, maar leef je niet echt.

Je brein heeft een stabiele energievoorraad nodig om alert, scherp en efficiënt te zijn. Daarnaast is het noodzakelijk om stil te staan bij de dingen die de mentale reserves uitputten zodat je deze grootver-bruikers kan uitschakelen.

We lopen leeg, veel mensen leven in een permanente overlevingsmodus en hebben nauwelijks genoeg energie om de dag door te komen.

De conditie van je leven is een weerspiegeling van je energiehuishouding. Het kost veel energie om te twijfelen, te aarzelen, te vermijden en weerstand te bieden. Diezelfde energie kan worden gebruikt om jezelf vooruit te bewegen.

We willen deel uitmaken van iets groters.
Het enige wat we dienen te doen is onszelf opnieuw verbinden met de onbegrensde kracht en de eindeloze mogelijkheden.
We hebben nooit geleerd om optimaal toegang te krijgen en gebruik te maken van onze innerlijke, oneindige energiebron.

Er zijn volgens haar 3 krachtige methodes om je te verbinden met de bronenergie:

  1. Ademhaling
  2. Meditatie
  3. Mindset

Maak gebruik van het veld van intelligentie dat ons omringt, een dynamisch energieveld dat met alles verbonden is. Een tekort aan energie verlamt de mind en creëert de perceptie van ‘ik kan het niet’ en ‘het is te veel’ en daarmee roept het een gevoel van weerstand op.

Het veld bevat informatie over alles wat is geweest en alles wat gaat komen. Om toegang te krijgen tot dit veld van informatie en wijsheid, hoef je enkel jouw mentale machine op de juiste frequentie te zetten.

Daarom moet je eerst de ruis in je mind voldoende opruimen om een goed signaal te ontvangen.

Innerlijke kracht

Hoe meer je jezelf bewust met je levensenergie verbindt, hoe groter de kracht van het leven om jou te helpen. Momenten van flow zullen zich vaker aandienen en zich vermenigvuldigen.

Ze vertelt in dit boek over Vedanta, wat gaat over hoe je om moet gaan met je mind, hoe je energie kan maximaliseren en hoe je fysiek gezond kan zijn.

Om in een flow-staat te komen dienen we voorbij te gaan aan onze oude gedachtenpatronen en begeven we ons in het huidige moment. Als het intellect eindelijk ontspant, kan je toegang krijgen tot de delen van de mind die overschaduwd waren door de tirannie van de denkende mind.

Boost je mind met levenskracht en je zal natuurlijk en moeiteloos die flow-staat induiken.
Als je een kijkje neemt in je eigen mind, zal je zien dat je een mind constant verstrikt raakt in gedachten over het verleden en de toekomst en in de negatieve emoties die deze gedachten teweegbrengen.

Dit is de neerwaartse spiraal die onze levenskracht opslurpt en stress veroorzaakt in het hele systeem.

Besef heel goed: het verleden en de toekomst zijn niet echt, ze zijn geen werkelijkheid op de manier waarop het heden echt is. Je kan ze nooit veranderen simpelweg omdat ze niet bestaan buiten de sfeer van je eigen mind.

Wanneer je jouw mindset verandert van oordeel naar dankbaarheid, schiet je energie omhoog en dit is hoe je het patroon doorbreekt.

Ademhaling - Meditatie - Mindset

De kracht van de adem.

Met je adem kan je op een natuurlijke manier stress en emoties reguleren wanneer ze opkomen.
De adem beweegt ook in de diepere lagen van de geheugenopslag, waar hij oude afvalstoffen kan verzamelen en loslaten – oude gedachten en emoties waar we niet aan hoeven vast te houden.

En in de Vedische traditie gaat meditatie niet om het behouden van je aandacht, maar is het een proces van je aandacht kunnen loslaten, zodat je mind kan ontspannen en gedachten tot rust kunnen komen.
Bij Vedische meditatie zorgt een mantra ervoor dat gedachten en emoties op natuurlijke wijze naar verstilling stromen.

Diep ademhalen en tot rust komen

De ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie zijn enkel maar bedoeld om je energieveld te vergroten, dan kan je op natuurlijke wijze bij je diepere essentie en leef je een vervullend leven waarbij je gebruik maakt van je superkrachten.

Een accepterende mind

Als we weerstand bieden is de mind actief, maar het lichaam passief. Je mind vecht, analyseert, spant zich in, maar in wezen doe je niets aan de situatie.
Acceptatie betekent het beëindigen van de innerlijke dialoog tegen de werkelijkheid waar je al je hele leven tegen vecht.

Het is zoveel krachtiger als je vanuit acceptatie leeft.

Je hoeft niet langer te strijden vanuit innerlijke weerstand, vechten tegen wat is, je kan ook kiezen om al je energie te gebruiken voor een oplossing, een antwoord vinden op wat er is.

Stroomt het niet

Als je jezelf kan zien als onderdeel van het grote geheel? Dan zou je verbondenheid, potentie en kansen zien.
Een afstemoefening die ik al eerder doorgaf kan je hier vinden. Let wel, dit is niet de ademhalingsoefening die je in haar boek kan terugvinden.

In haar boek staat ook een ademhalingsoefening en nog andere oefeningen.

Bron:
Het geheim van levenskracht -je hebt het al, alleen weet je het nog niet-


Rajshree Patel