Familieopstelling.

14.01.2022

Een oefening in voelen

Ik ben altijd een held geweest in het weglopen van problemen en het vermijden van conflicten. Waarschijnlijk ben ik hierin niet de enige held en soms durf ik dat spel nog eens te spelen, maar ik heb uiteraard ook begrepen dat ik daar niets mee oplos.

Patronen

Deze vastgeroeste reacties, ingesleten in ons leven door veelvuldig gebruik, zijn niet met een vingerknip zomaar uit je systeem te krijgen.
Maar door bewust te kijken naar wat zich telkens opnieuw herhaalt, kan je daar een duidelijk patroon in herkennen en op zoek gaan naar waar het vandaan komt.

Ons verleden heeft zo zijn invloed gehad op onze ontwikkeling en blijkbaar niet alleen ons eigen verleden, maar vaak spelen ook het verleden van je ouders, je grootouders en misschien zelfs wel je overgrootouders daar een rol in.
Ik heb ergens gelezen dat het wel tot 7 generaties kan teruggaan.

Voelen 1

Het wetende veld openen

Daarom zijn er mensen die werken met een familieopstelling om zo bepaalde patronen, waar je zelf geen duidelijkheid over krijgt, te gaan onderzoeken. Welke pijn is nog niet geaccepteerd in je familie, waar jij nu in het heden nog mee worstelt.

Door een familieopstelling wil men dit wetende veld gaan openen.
Ik heb een korte, leuke en duidelijke opname gevonden, zie de link hierboven

Vaak zit er een verborgen verhaal achter, iets dat werd verzwegen in de familie, een geheim dat het daglicht niet mocht zien. Iedereen heeft een eigen plek in zijn familie, maar sommige mensen werden een plaatsvervanger voor een overleden iemand.
Of een verstoten buitenechtelijk kind kreeg niet zijn rechtmatige plaats in de familie. Het zijn vaak verhalen waar je misschien niet eens een vermoeden van hebt, maar dat wel kan doorwerken in de ganse lijn van je familie.

Bij zo een familieopstelling zou je dan een verborgen verhaal, als een ankerpunt kunnen zien dat inzicht geeft. Door je te verbinden met de geschiedenis van je familie kan je vrede ervaren met de voorgeschiedenis en dus ook vrede met jezelf.

Een oefening in voelen dus.

Vanuit het heden gaan terugblikken naar het verleden kan een mooie oefening in zelfreflectie zijn.
Jezelf de vraag stellen ‘wie ben ik?’ Maar ook 'wat maakt me bang?' En 'wie wil ik zijn?' 'Wat zijn mijn verlangens?'...

Door mijn burn-out ben ik wakker geschud, om gewaar te worden waar ik bang voor ben en wat mijn diepste verlangens zijn. Ik was plots klaar voor verandering en in staat om me minder druk te maken over wat anderen van me denken. Bereid ook om die stem in mijn hoofd vol zelfkritiek, aan te pakken.
Zo ben ik minder vanuit mijn hoofd (mijn ego) gaan handelen en meer vanuit mijn hart gaan leven en helemaal anders in het leven gaan staan.

Aardiger voor jezelf te zijn en ook je kwetsbare kanten uitnodigen en voelen.

Het mag er allemaal zijn, je mag het allemaal gaan omarmen.

Omarmen

We hebben verbinding nodig met onze diepste zielenkern om ons lichamelijk, intellectueel en spiritueel te ontwikkelen. Als je met liefde en respect naar anderen, maar ook naar jezelf kan kijken, besef je dat dit ZELF je helemaal niets in de weg legt.
Zo ontstaat er ruimte om je authentieke zelf in totale vrijheid te ervaren. Je voelt je krachtig en weet dat je zelfs alleen durft te staan.

Als je contact maakt met je krachtige ZELF, kan je het ook alleen aan en hoef je geen bevestiging van anderen. Je weet dat je ergens thuishoort, maar je komt vooral altijd heerlijk thuis bij jezelf.

Ergens thuishoren, dat doe je immers in je hart!

Door te voelen dus. En als een familieopstelling daarbij kan helpen, maakt me dat nieuwsgierig genoeg om het eens verder te gaan onderzoeken.

En door in de archieven van mijn moeder -haar persoonlijke documenten, brieven, krabbeltjes en zaken die ze soms tijdens moedeloze momenten heeft genoteerd- te duiken, ben ik ook een deel van de familiegeschiedenis tegengekomen.

Het zal allemaal een plaats krijgen in mijn creatief droomdagboek. En momenteel zit ik nu even bij een bladzijde van mijn eigen kindertijd te mijmeren, waar ik natuurlijk ook graag een leuke pagina van wil maken.

Zelf een creatief droomdagboek maken?

Bekijk hier de korte inleiding bij de start van het maken van je creatief droomdagboek.
Ik ben hier begonnen in een bestaand boekje dat ik op een rommelmarkt voor 1 euro heb aangekocht. Ideaal om te gaan experimenteren met alle materiaal.