Heerlijke kruiden.

01.06.2023

Voor elke kwaal is een kruidje gewassen.
Kruiden voor smaak, gezondheid, geur en schoonheid.

Als men zich verdiept in kruiden, twijfelt men niet langer aan de geneeskrachtige werking ervan.
Zo helpt rozemarijn tegen alle hoofdkwalen en salie tegen keel-en mondziekten. Behalve dat kruiden en specerijen een genezend vermogen hebben, maken ze ook het eten pittiger en helpen ze bij de spijsvertering.

Elk seizoen brengt zijn eigen kruiden voort .

Elk seizoen een ander kruid

In het voorjaar ontwaakt nieuw leven en is er volop werk in de tuin. Overgebleven kruiden schieten opnieuw de grond uit, hiertoe behoren o.a. kervel, bieslook, peterselie en dragon.
Je kan gelijke hoeveelheden van de fijngehakte blaadjes als garnering aan een omelet toevoegen of mee braden bij gegrilde kip en vis, of toevoegen aan alle soorten sla, soepen, gekookte en rauwe groenten.

Wil je kruiden gaan drogen dan moet je deze altijd plukken voor de middag, liefst net na het opdrogen van de ochtenddauw en ze dan uitgespreid op een donkere plaats laten drogen.

Heerlijke kruiden

Kruidpannenkoeken

Een oud Zwitsers boek raadt een voorjaarskuur aan om het organisme te zuiveren van de vetrijke winterkost.
Wij sprokkelden met onze familie in het voorjaar een aantal kruiden bij elkaar en maakten daar kruidpannenkoeken mee. Tijdens een wandeling konden we de juiste verhouding van paardenbloemblaadjes, duizendblad, boerenwormkruid en hondsdraf bij elkaar sprokkelen.

Alles goed wassen, fijnhakken en toevoegen aan pannenkoekenbeslag. Deze pannenkoeken smaken heerlijk met perensiroop, of met wat zout op.
Wat veel mensen onkruid noemen, kan ook lekker en gezond zijn.

In Diest maakt men met het boerenwormkruid nog steeds pannenkoeken. Bekijk hier de ROB opname hierover.

Paardebloem

In het boekje kruiden het hele jaar door, vind ik nog een reeks recepten van hoe men best thee trekt van sommige kruiden. Dit en nog enkele andere recepten wil ik hier graag met je delen.

Jong paardenbloemblad kan je verwerken in sla en wordt dus aanbevolen omdat het bloedzuiverend werkt. Het blad moet je in stukjes trekken, niet snijden, om de smaak te behouden. Het jonge blad kan je ook toevoegen aan spinazie, of je maakt het ook klaar als spinazie, voor het opdienen voeg je wat geraspte citroenschil, een klontje boter, peper en zout en een geperst knoflookteentje toe.

In de zomer zijn er volop kruiden voor de sla.
Basilicum kennen we intussen allemaal, maar ken je ook citroenmelisse, Indische kers en pimpernel?

Basilicum blijkt goed voor de spijsvertering en pluk je ook best voor de bloei en weer vroeg in de ochtend.

Kruidenboek

Kruidenazijn

Maak zelf eens kruidenazijn met deze 4 tuinkruiden:
Pluk basilicum, bernagie, munt en bieslook vlak voordat de planten gaan bloeien. Kneus het groen, duw het stevig aangestampt in een glazen weckpot en giet er verwarmde witte natuurazijn overheen. Sluit de pot af en laat het mengsel twee weken staan, af en toe goed schudden. Nadien de azijn zeven en bewaren in glazen flessen met een schroefdop.

Pepermunt

Pepermunt wordt gebruikt bij mondinfecties, verjaagt insecten en is goed voor de spijsvertering.

Citroenmelisse blijkt koortswerend. Thee van de getrokken blaadjes helpt ook het geheugen versterken en pakt moedeloosheid aan.
Gebruik 30 g citroenmelisse op ruim 1/2 l kokend water en laat 15 minuten trekken en afkoelen, je mag er suiker en citroensap aan toevoegen om de smaak nog aangenamer te maken.

Ook muntthee kan je maken met vers blad,
of gebruik 1 theelepel in een kop kokend water, slechts enkele minuten laten trekken, zeven en eventueel honing toevoegen.

Muntthee

Oost-Indische kers

Oost-Indische kers, kan je ook in sla verwerken. Een klein kropje sla klein plukken, hieraan 6 heel fijn geknipte Oost-Indische kers-bladeren toevoegen en aanmaken met 2 eetlepels plantenolie en 2 theelepels witte azijn. Versieren met enkele bloemen van de Oost-Indische kers (ook eetbaar).

Oost-Indische kers heeft een hoog vitamine C gehalte en is dus ook goed bij verkoudheid en griep. Deze plant helpt ook schadelijke insecten en wol-luis bestrijden.

Pimpernel

Pimpernel heeft net als bernagie het vermogen om melancholie te verdrijven. Enkele verse blaadjes geven meer smaak, lekker bij een broodje of in een slaatje.
Verder worden ze gebruikt in punchdranken.

Hier een recept:
2 flessen droge witte wijn, 1 wijnglas cognac,
1 wijnglas sap van zwarte bessen en ruim 1/3l fles spuitwater, 1 bosje pimpernel en 12 aard-beien.
Doe alles in een grote bowl-kom, laat goed koelen en voeg voor gebruik nog een ijsblokje toe.
Ik ken dit kruid nog niet en ga er zeker naar op zoek om het uit te proberen.

Kruidenbak

Vlier

Tot slot nog even de vlierstruik.

Deze schiet hier overal om en rond omhoog en stond vroeger zelfs in onze stadstuin. Daar heb ik toen o.a. vlierbessensiroop van gemaakt, wat verlichting geeft bij kwalen van de bovenste luchtwegen.
Van de vlierbloesems maakt men vlierbloesemthee, goed tegen influenza.

Vlierbloemensmeersel zou heel goed zijn voor winterhanden en -voeten.

Vlierthee

Thee van 2 theelepels gedroogde vlierbloemen en een muntblad (niet in een aluminium pot) en een grote kop kokend water. Laat enkele minuten trekken, schenk door een zeef en zoet met wat honing.

Volgende keer komen de herfst en de winterkruiden aan bod.

Vlierbloesem